Amit az örök rózsáról tudni érdemes
Számos rózsafajta közül az ecuadori rózsát tartják a legalkalmasabbnak az örök rózsa előállításához. A megfelelő virágokat nagy gondossággal válogatják ki a tartósításhoz.
Mindig csak az éppen megpattant, telt bimbójú, vagy a virágzásának legérettebb pontján tartó, egészséges szálakat használják fel, azaz: nem minden rózsaszálból lehet örök rózsa!
A rózsákat speciális, glicerines eljárással tartósítják.
Ez a folyamat akár 2 hetet is igénybe vehet. A száras rózsát páramentes körülmények között glicerin tartalmú vegyületbe helyezik. A növény a száron keresztül felszívja a folyadékot, a benne található glicerin pedig elkezdi kivonni a nedvességet az élő sejtekből.
2-3 naponta a rózsa szárát rövidebbre vágják, így biztosítják, hogy a folyadék felszívódása folyamatos maradjon. Végül az oldat teljesen átveszi a növényi folyadék helyét, így nyeri el a virág a pompázatos „örök” formáját.
Ha elég gyorsan és szakszerűen történik a tartósítás, akkor a folyamat végére a rózsa eredeti színét is megtartja. Más esetekben természetes színezékkel a kívánt színárnyalatúra festik a virágfejeket.
Az örök rózsa eltarthatósága hosszú években mérhető.
Mindössze pár fontos szabályt kell betartani:
Ne tároljuk párás környezetben!
Ne tegyük ki közvetlen napsugárzásnak!
Rendkívül óvatosan portalanítsuk!
És persze semmi esetre se locsoljuk! 😊