Mimóza: a virágzó napfény
A mimóza egy erőteljes növekedésű félcserje, mely tél végétől tavasz kezdetéig tartó folyamatos virágzása alatt káprázatos látványt nyújt.
Púder illatát különösen szeretem, akárcsak az ezernyi, pár milliméteres labdacsokból álló füzérek vibráló sárga színét.
Amikor a piacról megérkezem velük az üzletbe, az első dolgom, hogy forró vízbe teszem az ágakat és addig hagyom benne őket, amíg a víz teljesen ki nem hűl.
Ezt a lépést nem szabad megspórolni (!), mert ha egyből hideg vízbe helyezzük a mimózát, akkor pár óra alatt összeesnek a kicsi bimbók.
A mimóza remekül szárítható. Kompozíciók, tavaszi koszorúk látványos eleme lehet egy-egy szárított mimóza ág, de fiókunkba helyezve illatosítónak is kitűnő.
Nőnapi kitekintő
Március 8-án virággal köszönteni a hölgyeket általános szokás, de csak Olaszországban szokás ezt sárga, illatozó mimózával tenni.
Tél végétől egész Olaszországban virágzásnak indulnak a már-már fa méretű mimóza cserjék és olasz hon fenséges púder illatú, sárga pompába borul.
A nőnapi köszöntéshez mindenki számára elérhető ez a gyönyörű virág, ezért a hölgyek kivétel nélkül mimóza csokrot kapnak ajándékba.
Ezen a márciusi napon a legtöbb olasz konyhában elkészítik a Mimóza rizottót és a Mimóza tortát. Persze nem valódi Mimózából, hiszen ez a növény mérgező!
Mimóza rizottó
A Mimóza rizottót ünnepi fogásként tálalják fel nőnap alkalmából, amelyben a spárga zöldje a mimóza ágait, a morzsolt tojások pedig a virágját idézik fel.
Mimóza torta
A legtöbb mimózát San Remoban termesztik, ennek apropóján 1950-ben egy cukrászversenyen Ademi Renzi San Remo városa előtt tisztelgett „Mimóza tortájával”.
A chantilly krémmel töltött piskótalap tetejét citrusos árnyalatú, illatos sziruppal átitatott piskótadarabok díszítik, mintha csak mimózacsokrok lennének.