Rózsaszörp: Mert a virág nem csak a vázába illik
Készítettél már rózsaszörpöt?
Ha még nem, akkor azt tanácsoljuk itt az ideje megpróbálnod!
No, és persze a virágzásuk is most indul, úgyhogy kalandra fel, gyűjtsd be a kertedben éppen elnyílt rózsák virágszirmait és készíts belőlük mennyei háziszörpöt!
Csald ki magaddal a gyerekeket is, hiszen remek program a közös rózsaszirom vadászat!
A rózsák minden fajtája ehető, így nem kell azon aggódnod, hogy esetleg fogyasztásra alkalmatlan virágfejeket használsz fel.
A rózsaszörphöz is bármelyik fajta virágszirom megfelelő, de az illatozó rózsaszín, piros vagy vörös rózsákat tartják a legalkalmasabbnak a szörpkészítéshez.
FIGYELEM! CSAK PERMETSZEREKTŐL MENTES, TISZTA FORRÁSBÓL SZÁRMAZÓ VIRÁGSZIRMOKAT HASZNÁLJ!
Recept:
100gr rózsa virágszirom (ha kicsit kevesebb, vagy több, az nem gond)
1kg cukor
1 liter víz
1 kisebb citrom kifacsart leve
1 csapott evőkanál citromsav
¼ teáskanál borkősav
A vizet a cukorral felteszem főzni, ha felforrt még 1-2 percig hagyom tovább forrni.
A rózsavirág szirmait megtisztítom, fontos, hogy bogarak és egyéb szennyeződések ne maradjanak rajtuk.
Átmosom, majd a felforrt sziruphoz adom. Megkeverem, lefedem és 3 órát, vagy akár 1 éjszakát állni hagyom.
Ezután a virágszirmokat kiszedem az edényből, a szirupot konyharuhán keresztül átszűröm, hozzáadom a citrom levét, a citromsavat és a borkősavat, majd újra felfőzöm.
(Ha esetleg zavarnak a citrom rostjai a szörpödben, akkor még átszűrés előtt add a sziruphoz a citrom levét!)
Forrás után azonnal jól zárható üvegekbe öntöm, pár percre fejre állítom, majd máris viszem a szárazdunsztba.
Kihűlés után azonnal fogyasztható.
Ha így készíted, akkor télálló szörpöd lesz, ami szuperül visszaidézi majd az elmúlt virágos nyár illatait és ízeit.